Proces s Mikulášom Č. a spol. prebieha zatiaľ pokojne

17.05.2006 Prešov

Prešov 17. mája (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove prebie...
Prešov 17. mája (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove prebieha zatiaľ pokojne. Proces, ktorý nemá doteraz obdobu v budove OS na Grešovej ulici, sa začal v utorok 16. mája. Ani dnes nedošlo ku žiadnemu incidentu.

V niekoľkoposchodovom objekte panujú počas pojednávania prísne bezpečnostné opatrenia. Už pri vchodových dverách všetkých vstupujúcich kontrolujú príslušníci Zboru justičnej a väzenskej stráže. Tých je najviac aj v pojednávacej miestnosti. V nej sú traja členovia senátu OS s asistentkou na zaznamenávanie priebehu, dvaja zástupcovia žalobcu Krajskej prokuratúry v Trenčíne, šiesti obhajcovia troch prítomných obžalovaných. Pri každom z nich však na lavici sedia z oboch strán strážcovia poriadku, navyše minimálne traja stoja \"v zálohe\". Prítomný je s ochranou aj poškodený svedok Jozef Holub.
V budove sa konajú aj iné súdne pojednávania, ale pred miestnosťou, kde sa rozhoduje o vine a treste pre Mikuláša Č. a spol. , sú celý čas prinajmenšom traja kukláči so zbraňami v rukách a so strážnym psom s náhubkom. Ten občas zareaguje na okoloidúcich hlasným brechotom.
Podobný veľký proces zažil Prešov naposledy pred vyše troma rokmi, keď senát tunajšieho krajského súdu vyniesol v pojednávacej miestnosti Ústavu na výkon väzby ortieľ doživotného väzenia nad Alojzom Kromkom, známym ako Lojzo Čistič s povesťou nájomného vraha. Už za dva dni pojednávania s Mikulášom Č. a spol. je jasné, že v niektorých momentoch a udalostiach sa oba procesy prekrývajú. V prvom rade ide o to, že skutky sa stali v rovnakom období - v druhej polovici roka 1997 a ich aktérmi boli približne identické skupiny osôb z kriminálneho prostredia v Košiciach a na východnom a strednom Slovensku.
Radikálny rozdiel medzi oboma procesmi je v rýchlosti samotného konania. Kým v tom prvom musel predseda senátu pre nedostatok techniky namáhavo diktovať vyjadrenia každého účastníka pojednávania zapisovateľke do zápisnice, tak na tom aktuálnom procese je zvukové zariadenie, vďaka ktorému vzniká autentický záznam. Po dohode s predsedníčkou senátu si ho žalobcovia a obhajcovia vyberú vždy po jednom dni pojednávania za 60 korún v podobe napáleného cédečka. V pojednávacej miestnosti OS chýba však priestor, a tak dnu sú zástupcovia len dvoch médií. Dnešok navyše ukázal, že môže dôjsť aj k nebezpečným situáciám. Keď vypovedal poškodený Holub, tak mal naňho otázku obžalovaný Slavomír S. , práve ten, ktorý podľa obžaloby mal na neho strieľať. Zišli sa iba pár desiatok centimetrov od seba pri tom istom mikrofóne.
Proces s Mikulášom Č. a spol. má podľa dohodnutého harmonogramu procesnými stranami trvať do 1. júna, pritom vôbec nie je isté, že v ten deň bude vynesený aj rozsudok.
 

Vyberte región

mark